KAWA I FAJKA

Jak na razie pierwsze forum wolnej wymiany myśli przy pykaniu fajki. Wszystko o wszystkim

Moderator: Moderatorzy

Alpin
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 158
Rejestracja: 07 października 2004, 16:27 - czw
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Alpin » 13 lipca 2006, 14:49 - czw

U nas na śląsku to dość powszechne określenie. A co do ekspresu to sypałem do niego najczęściej Lavazza lub Segafredo, ale teraz pijam tylko kawkę z kafieterki i mi bardzo podchodzi :)
Scorpio
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 696
Rejestracja: 21 listopada 2004, 22:19 - ndz
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Scorpio » 13 lipca 2006, 15:48 - czw

Ja natomiast niemal wyłącznie pijam kawę gotowaną. Nie wiem z jakiej przyczyny (względem nauki i anatomii) nie drażni tak żołądka i nie podnosi ciśnienia jak kawy parzone tradycyjnie. Do tego ten niepowtarzalny smak...

Krótki przepis:
Gotuję wodę. Gdy zacznie wrzeć dodaję kawę i szczyptę kardamonu lub imbiru.Można też dodać odrobinkę soli (dosłownie śladowe ilości), ale to zanim woda zacznie się gotować. Pozwalam pogotować się kawce jakieś 30 sekund, po czym wyłączam gaz. Zlewam do kubka i .... pycha :)
Uwaga na wódke! Mam po niej kaca i paskudne kobiety w mieszkaniu..
martenn
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 344
Rejestracja: 28 grudnia 2004, 11:27 - wt
Lokalizacja: Kórnik/Kamionki/Poznań

Post autor: martenn » 13 lipca 2006, 17:00 - czw

Musze sprobowac wersji gotowanej. Jeszcze nie mialem okazji, a dobra kawa nigdy nie jest zla:)
Alpin
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 158
Rejestracja: 07 października 2004, 16:27 - czw
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Alpin » 13 lipca 2006, 17:56 - czw

Równierz korci mnie by taką kawkę spróbować. Scorpio w jakiej proporcji kawa do wody? tak jak przy parzonej? Po co ta sól? by podnieść temperaturę wrzenia?
Scorpio
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 696
Rejestracja: 21 listopada 2004, 22:19 - ndz
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Scorpio » 13 lipca 2006, 18:49 - czw

Alpin pisze:Równierz korci mnie by taką kawkę spróbować. Scorpio w jakiej proporcji kawa do wody? tak jak przy parzonej? Po co ta sól? by podnieść temperaturę wrzenia?
Proporcje z początku normalne (jak przy tradycyjnie parzonej). Z czasem można dojść do własnego optimum.
Odrobina (naprawdę odrobina) soli wyostrza smak kawy. Nigdy bym nie przypuszczał gdybym nie spróbował.
Zaś gotowana kawę gorąco polecam. Imbir czy kardamon - rzecz gustu.Radzę spróbować to i to ;)
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2006, 18:52 - czw przez Scorpio, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga na wódke! Mam po niej kaca i paskudne kobiety w mieszkaniu..
Dziku

Post autor: Dziku » 13 lipca 2006, 19:03 - czw

Scorpio pisze:(...)Odrobina (naprawdę odrobina) soli wyostrza smak kawy.(...)
Zgadza się. Dodam, że słyszałem iż picie kawy z odrobiną soli to zwyczaj marynarski. Soli musi być naprawdę odrobina. Jeśli czujesz słony smak - możesz wylać kawę... Z odpowiednią dozą soli kawa robi się dużo bogatsza w smaku. Ja sypię maleńką szczyptę soli do kawy prawie zawsze. No - może prócz kawy rozpuszczalnej - z niej nie bardzo jest co wydobywać w sensie smaku. Za to do kawki z gruntem - jak najbardziej 8)
Nie badałem nigdy marynarskiej genezy tego zwyczaju, ale faktem jest, że takową kawę raz pierwszy i niepowtarzalny w życiu wypiłem w domu przesympatycznego emerytowanego marynarza. Komandora porucznika, weterana polskiej i angielskiej Marynarki Wojennej, przemiłego człowieka... Wtedy smakowało jak nigdy, ale i zasmakowało mi na stałe takie połączenie i tak już od czasu tego spotkania (a byłem wtedy jeszcze w liceum) kawkę pijam z solą.
Alpin
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 158
Rejestracja: 07 października 2004, 16:27 - czw
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Alpin » 13 lipca 2006, 19:14 - czw

Scorpio napisał
Imbir czy kardamon - rzecz gustu
Na mój gust, to cynamon też by nie był głupim pomysłem :) Jutro ok 5 z rana (by nie robić w upale) zabieram się za zaprawki w aucie, a przed tym zrobię sobie Scorpiową kawkę :D
Scorpio masz może jeszcze jakieś oryginalne sposoby na przyrządzenie kawusi?
Awatar użytkownika
elvislike
Moderator
Moderator
Posty: 1931
Rejestracja: 23 grudnia 2004, 13:00 - czw
Lokalizacja: lublin

Post autor: elvislike » 13 lipca 2006, 19:48 - czw

sol, to chyba po to aby zmniejszyc rozpuszczalnosc w kawie substancji dajacych aromat? tak mi sie wydaje... tez musze sprobowac takowej kawki:-)
pozdrawiam:-)
we are not what we eat, we are what we don't shit... (hugh romney)
dopeman
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 748
Rejestracja: 23 października 2005, 16:16 - ndz
Lokalizacja: Poznań

Post autor: dopeman » 13 lipca 2006, 20:10 - czw

ta gotowana to chyba cos bardzo podobnego do tureckiego sposobu parzenia kawy w tygielku. a co do przypraw (imbir, kardamon) próbowałem z herbatą robiąc masala tchai - warto spróbować! :D

miałem też przyjemność być na krótkiej wycieczce w istambule - pomijając wszelkie zabytki i meczety to najbardziej zapadło mi w pamięci miejsce w samym środku miasta na chodniku, zadaszone i obrośniete bluszczem, miniaturowe stoliczki i taborety i sami wąsaci panowie pijący tchai podawany w takich małych szklaneczkach... nie wiem na ile to kwestia klimatu i sugestii, ale nigdy wcześniej i później nie piłem lepszej i bardziej aromatycznej herbaty (czaju, czy jak to nazwać), nieważne jaką uda mi się kupić w licznych herbaciarniach nigdy nie udaje mi sie uzyskać nawet cienia tamtego smaku.

ps. czy faktycznie sól w wodzie może wpłynąć na większe wydobycie aromatu z kawy?
Obrazek Obrazek
Alpin
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 158
Rejestracja: 07 października 2004, 16:27 - czw
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Alpin » 13 lipca 2006, 20:38 - czw

Wydaje mi się, że spowodowane jest to tym, iż woda z solą wrze w wyższej temperaturze. W Ekspresach ciśnieniowych też chodzi przecierz tylko o jaknajwyższą temperaturę. Ale nie powiniennem mądrować, bo narazie kawę gotowaną, to mam jedynie w planach na jutrzejszy poranek :)
Dziku

Post autor: Dziku » 13 lipca 2006, 20:45 - czw

Ależ owa sól działa znakomicie dosypana nawet do gotowej kawy z gruntem, albo z ekspresu ciśnieniowego. Ja najczęściej użytkuję taki włoski - do grzania na gazie. I odrobinkę soli sypię do gotowej kawy... Też działa - i to jak 8)
W istotę jej działania nie wnikam. Przyjmuję po prostu, że wzbogaca smak kawy gdy jest dodana w ilości która nie jest jeszcze odczuwalna jako smak słony - ot i wszystko.

PS
Oczywiście patent z solą nie nadaje się dla osób, które słodzą kawę... :lol:
Scorpio
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 696
Rejestracja: 21 listopada 2004, 22:19 - ndz
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Scorpio » 13 lipca 2006, 22:24 - czw

Dziku pisze:(...)
Oczywiście patent z solą nie nadaje się dla osób, które słodzą kawę... :lol:
Pewnie podpadnę tym i owym, ale... Kawa słodzona to nie kawa.
Uwaga na wódke! Mam po niej kaca i paskudne kobiety w mieszkaniu..
Dziku

Post autor: Dziku » 13 lipca 2006, 22:27 - czw

Scorpio pisze:Pewnie podpadnę tym i owym, ale... Kawa słodzona to nie kawa.
Mnie nie podpadłeś...

Edit:
Może to dziwne, ale normalnych (osolonych lub nie) kaw moge wypić ze smakiem nawet kilka dziennie. Zaś po ciepłej słodkiej kawie od razu mnie "rura pali". Trochę mniej po mrożonej - tu leciutko osłodzoną jestem w stanie w upał wypić, ale jako kawę sensu stricto tego nie traktuję.
Alpin
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 158
Rejestracja: 07 października 2004, 16:27 - czw
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Alpin » 14 lipca 2006, 05:02 - pt

Zazwyczaj nie słodzę kawy, ale zdażają się wyjątki. Scorpio właśnie popijam kawkę wg Twego przepisu, jest pyszna :)
dopeman
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 748
Rejestracja: 23 października 2005, 16:16 - ndz
Lokalizacja: Poznań

Post autor: dopeman » 14 lipca 2006, 08:25 - pt

Alpin pisze:W Ekspresach ciśnieniowych też chodzi przecierz tylko o jaknajwyższą temperaturę.
zdecydowanie nie, przed parzeniem gdy ekspres długo sie grzeje nawet powinno się spuścić odrobinę wody zanim zacznie się parzyć kawa wymaga temperatry pomiędzy 80-90.C, Arabica jak już tu bublik wcześniej napisał wymaga niższej temperatury żeby zachowała cały aromat.

ludzie mądrzy i ci co słodzą kawę :lol: słodzę tylko lury jakie zdarza się (bardzo często) podają mi w kawiarniach :?

idę w takim razie zrobić kawę z solą :D
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kulturalne przy fajce gadanie”