W osobnym poscie zeby nie zgineło w długim wywodzie.Chyba, że Zeppelin będzie np. ryflowany, lub długi na pół metra.
Irek,
gdyby Polińscy mieli komorę piaskującą to sandblasted Zeppelin mógłby być hitem i oczywiście mógłby być tańszy.
Moderator: Moderatorzy
To zostawiam pod dyskusję.Jerry pisze:W 100% zgadzam się co do warunku unikalności. Shape oczywiście jest powtarzalny, ale wystarczy jakiś drobny charakterystyczny element powodujący, że ta akurat fajka już nigdzie by nie występowała.
Raczej wydumany problem. Zamówienie fajki forumowej to nie rynek krajowy. Wytwórcy sami robią ustniki. Nawet gdyby był kłopot z materiałem to i tak nie będzie miało to większego znaczenia w ogólnym zamówieniu, które - jak z naszych doświadczeń wynika - jest realizowane w czasie kilku miesięcy.Jerry pisze:Musimy niestety liczyć się z pewnymi ograniczeniami produkcyjnymi, a właściwie zaopatrzeniowymi każdego wytwórcy, bo mozemy wybrać sobie wzór i powiedzieć że to ma być np Canadian lub Dublin, a wytwórca powie "sorry, ale nie ma takich ustników, albo jak się znajdą to podniosą koszt o 100%"
Dokładnie wiemy - po poprzednich zamówieniach.Jerry pisze:Myślę, że podstawowym problemem na forum jest to, że mamy niby 670 osób zarejestrowanych, a aktywnych może 50.
Co prawda idę w kierunku off-topic, ale popieram postulat jednego z kolegów, żeby forum wyczyścić.
Wtedy faktycznie będziemy wiedzieli na jakie zapotrzebowanie możemy liczyć.
Radzę przeczytać historię poprzednich zamówień.Jerry pisze:"Mili Państwo - jezeli fajka forumowa ma być wyróżniająca nas i niepowtarzalna to startujemy z ceną ok 100 Euro. Zauważcie jakie są ceny wszystkich fajek roku, fajek gwiazdkowych i fajek klubowych"
One nie są droższe w produkcji. One są droższe o projekt który już nie będzie powielany w tysiącach egzemplarzy.
Pomijam oczywiście, że 40% ceny fajki occasion to marketing czyli narzut dla snobów, którzy zapłacą jak u Dunhilla 500 GBP byleby tylko mieć fajkę roku w odpowiednim momencie.
Ta sama fajka rok później kosztuje znacznie taniej.
Niech się inni wypowiedzą czy jest to racjonalne podejście. Wydłużenie czasu wpisywania się na listę forumową może nie rozwiązać problemu zwiększenia liczby chętnych przy droższych fajkach. Dodatkowo wcześniej trzeba będzie wiedzieć jak taka fajka będzie wyglądała, więc moim zdaniem będzie to generowało problemy logistyczne zwłaczsza w przypadku zagranicznych producentów.Jerry pisze:Ktoś powie "No tyle miała kosztować fajka u Hapa".
Zgadza się, ale sprawa ceny do końca nie była jasna. Tu postawmy sprawę fajki forumowej 2008 czyli te 100 Euro bedzie potrzebne za rok.
I tak szukajmy chetnych na fajkę już od teraz.
Najpoźniej w lutym powinniśmy mieć listę chętnych czyli orientacyjne zapotrzebowanie.
Wtedy w marcu możemy uderzyć do każdego: Poliński, Hap czy Stanwell, albo Big-Ben, a nawet Eskishehir nam to zrobią. Przedstawią wzór, cenę do akceptacji.
Następny etap to zamówienia kolegów powiedzmy do wrzesnia.
Zamówienie = kasa przesłana na fajkę. 30 wrzesien zamykamy listę i na święta mamy fajkę.
Z przebiegu poprzednich zamówień wynika, że najlepiej uzgadniać szczegóły osobiście. Jakoś co do odtwarzania z rysunku jestem sceptycznie nastawiony i nie podejrzewam, żeby było to to co będziemy oczekiwać za ustaloną cenę.Jerry pisze:Mamy jeszcze jedną możliwość. Myślę, że znajdzie się na forum ktoś kto jest w stanie narysować wzór i taki przesłalibyśmy do producentów z zapytaniem.
Wątek nie WFF otwarty nie kokietuj tylko się wpisz.Jerry pisze:Przyznam, że zastanawiałem się czy nie odpowiedzieć na apel Łukasza odnośnie WFF, ale tak się nieszczęśliwie składa, że zagłębie fajkowe w Polsce to Przemyśl, a ja mieszkam dokładnie po przeciwległej stronie.
Zakładając, że preferujemy polskich mistrzów to przynajmniej dwa - trzy razy należałoby do Przemyśla pojechać.
Moim zdaniem nie wypada.Jerry pisze:No i mamy jeszcze jedną drogę przekonać któregoś z polskich fajkarzy, aby do nas przystąpił i dać mu przywilej proponowania wzoru fajki forumowej na dany rok.
Kwestia Fajki Klubowej to w ogole nie jest kwestia otwarta, bowiem w razie jej zamawiania rzecz miała dotyczyć tylko członków FMS PC - również i na tym miała polegac jej unikalność.Jerry pisze:(...)Fajki klubowe czy forumowe czy świąteczne nie są obligatoryjne dla każdego członka społeczności, ale poniżej pewnej ilości sprawa jest po prostu nieopłacalna.
To jest bardzo dobra rada.Irek pisze:Radzę przeczytać historię poprzednich zamówień.
To wystarczy za cały komentarz.Dziku pisze:Bez urazy Jerry(...)