Pisałem o piance kiedyś na fajkanecie, na forum chyba też, na swoim blogu również.
Ogólnie o piankach krąży zdecydowanie więcej mitów, niż faktów. Od rozpoznawania pianki z bloku vs. klejonej, różnicy między pianką afrykańską a turecką, przez to czym naprawdę jest pianka klejona, opalanie, "culottage" lub wybarwianie... Trzeba też pamiętać o tym, że pianka (tak jak i wrzosiec) może być bardzo różnej jakości- to z bloga, kiedyś pisane:
"Obecnie wiele się zmieniło w procesie produkcji fajek z pianki i sam handel pianką właściwie nie istnieje poza Turcją z powodu zakazu eksportu nieobrobionych brył. Przez to poza Turcją bardzo mało wie się o samym materiale i jego jakość i właściwości jako surowca są znane tylko miejscowym fajkarzom. Jednak pewnemu wytrwałemu znawcy pianki z USA udało się odszukać informacje z 1912r. o grade'ach pianki, jakie były używane w handlu w tamtych czasach. Takie były nazwy 6 poziomów jakości i ich ceny za skrzynię (około 30-35kg).
1 Sari Mali $160
2 Bir Nebrilk $135
3 Pamoukly $115
4 Dame Dukme $70
5 Orta Dukme $25
6 Giliz Dukme $10
Jak widać różnica w cenie jest podobna do różnic w cenie wrzośca. Obecnie ta klasyfikacja nie jest już stosowana i każdy fajkarz kupując piankę musi polegać tylko na własnym oku do jakości surowca. Tak dla perspektywy- 160 dolarów w 1912 roku odpowiada 3660 dzisiejszych dolarów. "
Polecam wnikliwe przeczytanie wątków na grupie amatorów fajek piankowych na
http://www.smokersforums.co.uk" onclick="window.open(this.href);return false; - kiedy chciałem się o piankach więcej dowiedzieć, bardzo dużo informacji znalazłem tam.
Na pewno firmą, która wyłania się jako wyjątkowo dbająca o jakość (normalne czopy, przyzwoicie otwarte nawierty i ustniki, wysokiej jakości pianka z bloku) jest Fikri Baki (łatwo znaleźć do kupienie w internecie), IMP Meerschaum podobną są również bardzo dobrymi fajkami.
Warto dowiedzieć się jak najwięcej, żeby dokonać świadomego wyboru.