Ponoć pytań głupich nie ma.

Moderator: Moderatorzy
Ja bym raczej obstawiał że fajki systemowe to takie w których można wymieniać poszczególne elementy w obrębie jakiegoś systemu produktów. System falkon to:elvislike pisze:system pomaga usuwac w trakcie palenia kondensat oraz chlodzic dym. system falcon ma aluminiowa chlodnice plus wczesniejszy filtr. drugi (a moze raczej pierwszy?) system petersona z pulapka (takim zbiorniczkiem retencyjnym) na kondensat. w zasadzie wszystkie fajki posiadajace jakikolwiek filtr sa fajkami systemowymi. wrzuc w wyszukiwarke "system" to powinienes znalezc cos do poszperania.
pozdrawiam:-)
obstawal bym jednak przy zswoim zdaniu na dodatek posilkujac sie tym co napisal pan z. turek w "fajka mniej szkodzi", rozdzial "w pogoni za systemem" (nie jest to opowiadanie sensacyjne:-)). oczywiscie do dyskusji jest kwestia czy pan turek moze byc absolutnie niekwestionowanym autorytetem z monopolem na prawde... jednak wracajac do tego co opisuje to chodzi o to by system dawal scs (sucho, chlodno i slodko) a wiec wszelkie proby uzyskania tego efektu. efekt ten ma zapewnic system ktory chlodzi i osusza. to o czym piszesz to chyba pewna unifikacja (?, nie do konca jestem tez przekonany czy to dobre slowo...). pewna z tego wzgledu, ze jak sam pewnie zauwazyles nie wszystkie wkrecane glowki (dostepne na rynku pierwotnym czy tez wtornym) beda pasowac do twego falcona. jeszcze gorzej jest z fajkami systemu petersona... tu trzeba uzyc znacznej sily aby dopasowac...JSG pisze: ***
Ja bym raczej obstawiał że fajki systemowe to takie w których można wymieniać poszczególne elementy w obrębie jakiegoś systemu produktów. System falkon to:
- główki
- "łyżeczki"
- ustniki
- filtry
Zasadniczo w obrębie systemu wszystko pasuje do wszystkiego- za wyjątkiem ustników oczywiście- z takimi systememi mamy do czynienia w zasadzie w każdej dziedzinie, od piór wiecznych- gdzie w obrębie systemu pasują naboje, po aparaty fotograficzne gdzie w obrębie systemu pasować mogą obiektywy, karty pamięci, baterie, muszle oczne, paski itp...
A może oba pomysły są słuszne.