Forum Polskiej Fajki

"Fajka Mniej Szkodzi"
* Zaloguj   * Zarejestruj
* FAQ    * Szukaj
Teraz jest So wrz 04, 2010 10:44 pm

[ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój pierwszy raz czyli wybór fajki, tytoniu oraz garść pytań
PostNapisane: Pn lip 26, 2010 10:34 pm 
Początkujący
Początkujący

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Wiele informacji dzięki Wam wyniosłem z forum jednak jak każdy początkujący chciałbym się upewnić co do moich wyborów.
Wiem, że wybór pierwszej fajki to właściwie bardzo subiektywna rzecz i ciężko przekonywać kogoś do takiego a nie innego wybory jednak jest kilka wskazówek, które pozwoliły mi utwierdzić się w przekonaniu, że pewne wybory są lepsze od innych. Wybór więc padł na fajkę wykonaną z wrzośca z przedziały cenowego do ok 130zł.

W ten sposób wybrałem fajkę Capitol 606 (http://fajkowo.pl/cgibin/shop?info=406&sid=40eee3f9) która przypadła mi do gustu głównie wizualnie. Po prostu czuję, że właśnie ta fajka jest dla mnie w sam raz (trochę niczym Harry Potter wybierający pierwszą różdżkę...) i zaspokoi moje potrzeby wizualne. Jej rozmiar jest również ok jak na moje wymiary (180cm wzrostu przy zaledwie 64kg czyli dłuższy niż szerszy).

Następnie wybrałem dwa rodzaje tytoniu, które mam nadzieję okażą się dobrym wyborem a jeśli nie do końca to wspomożecie żółtodzioba dobrą radą :)

1 tytoń to S.G. Golden Glow (http://fajkowo.pl/cgibin/shop?info=1733&sid=40eee3f9). Tego tytoniu chciałbym użyć jako pierwszego do opalenia fajki oraz jako takiego wprawienia się w paleniu. Zupełnie nie jestem przekonany co do wyboru firmy. Ważnym jednak jest aby tytoń był na tyle neutralny żebym spokojnie mógł następnie użyć w tej samej fajce aromatyzowanego tytoniu o dużych walorach zapachowych (patrz tytoń no.2)

2 tytoń to Peterson Luxury Blend (http://fajkowo.pl/cgibin/shop?info=1862&sid=40eee3f9). W tym wypadku mam nadzieję na strasznie mocne doznania zapachowe które poczuje ja oraz inna gawiedź zasiadająca niedaleko mnie :) Chciałbym aby dym fajkowy nie przeszkadzał ludziom nie za bardzo tolerującym dym papierosowy a jednocześnie dobrze się kojarzył (tak jak mnie stara Amphora którą podpalał wujek jednak właśnie od Was drodzy forumowicze wiem, że nie jest to tytoń godny polecenia ;P)

Niezbędnik zapewnie na początek kupię najtańszy gdyż nie widzę potrzeby inwestowania w coś lepszego na dzień dzisiejszy. Nie chciałbym operować czymś ekskluzywnym nie mając pojęcia o obchodzeniu się z fajką :)

Filtry, tutaj zupełnie nie wiem jakie i czy w ogóle. Właściwie dla zdrowia może i warto jednak biorąc pod uwagę ilość fajek którą będę miał do dyspozycji (aż 1) dla palenia codziennego może okazać się zbyteczne. Chętnie wysłucham Waszego zdania.

O wyciorach oraz podstawce nie wspominam bo to rzecz oczywista jak dla mnie.

Z przyjemnością przeczytam wszelkie opinię i za wszelkie komentarze będę niezmiernie wdzięczny.
Mam nadzieję, że przyjemność z palenia fajki jest równie wielka jak moja ekscytacja która udziela mi się już trzeci dzień :)

Pozdrawiam serdecznie.
Lucjan.

Tytuł: Re: Mój pierwszy raz czyli wybór fajki, tytoniu oraz garść p
PostNapisane: Wt lip 27, 2010 8:38 am 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

Witam,
to ja będę klepał po pleckach i powiem, że dawno już nie przeczytałem tak przemyślanego wstępu do fajczarstwa. BRAWO!

Miej jednak w pamięci, że tytoń od Petersona, jest aromatem, takim w stylu duńskim, co prawie że oznacza, że będzie to tytoń ostateczny dla tej fajki, czyli będzie trudno wrócić do palenia czystych virginii, jak np. wymieniany przez Ciebie SG Golden Glow.

Stąd opalać Golden Glow, jak się spodoba to broń Panie nie zmieniać tytoniu, ewentualnie na kolejną Virginię ;+) <- ja nie lubię aromatów, stąd ta rada - można opuścić.

Fajka jest filtrowa, więc ze względu na możliwe zakłócenia ciągu przez dziurę w ustniku (ostatnio przekonałem się, że paląc filtrowe bez filtra lepiej zatykać tę dziurę - choć zdania uczonych są podzielone) trzeba by coś do niej wepchać. Albo reduktorek, a w ostateczności balsowe filtry savinelli (fajkę też masz savinelli choć capitol ;+)) choćby cięte na połowę (wzdłuż), a w ostatecznej ostateczności filtry z wkładem z kruszonego sepiolitu (pianka). Węglowych nie polecam i możesz znaleźć wątki na tym forum, gdzie Ktoś napisał czemu. UWAGA! Jedno palenie - jeden wkład filtrujący!!!

Niezbędnik kup najtańszy, natomiast koniecznie zaopatrz się w kołeczek. Czy to gotowy trafikowy, czy samodzielnie wystrugany jak? i jak tym operować mniej więcej.

Zapalniczka też się przyda. A tu jest o komplecie wyposażenia...

I na koniec powodzenia, a już wkrótce spostrzeżesz, że jedna fajka to dużo za mało. Trzy - minimum - jedna na dzień tygodnia, jedna na dzień w miesiącu, jedna na dzień w roku... heeeeh...

Fajkonałogowo (nie tytoniowonałogowo)
Pozdrawiam
Y,

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 9:23 am 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

No nareszcie ktoś kto pyta po tym jak już przeczytał co nieco...
Dlaczego nie jesteś przekonany do firmy Samuel Gawith? To trochę tak jak nie być przekonanym do marki Jaguar wśród samochodów. Niby masowa produkcja, ale jednak z klasą. Ja to nie lubie VW więc nie jestem przekonany do Petersona.

Jak już o kołeczku to jeszcze jeden tekst : czas ciachciania

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 10:11 am 
Fajczarz
Fajczarz

Napisz koniecznie jaki rejon naszego kraju zasiedlasz. Pomoże to w ewentualnych kontaktach osobistych z bardziej doświadczonymi Kolegami.

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 11:03 am 
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie. Dzięki bardzo za szybki odzew.
Bardzo mi miło wiedząc, że ktokolwiek czyta moje wypociny i powtarzane po raz zapewne setny te same pytania i odpowiedzi :)

Co do ilości fajek to na pewno zbiór się powiększy z upływającym czasem i nabieraniem doświadczenia. Nie chcę jednak na samym początku inwestować w ciężki arsenał żeby nie zachłysnąć się różnorodnością i się szybko nie "wypalić".

Jedna w miarę dobra fajka na początek pozwoli mi nabrać szacunku dla tytoniu a i może nauczy cierpliwości. Później, z bagażem doświadczeń będę wypływał (wraz z fajką oczywiście) na głębsze wody.

Dodawanie filtra trochę mnie martwi. Czy np balsa nie zatrzymuje walorów smakowych? Chciałbym jednak mieć wybór palenia z czy bez filtra. Jeśli jednak nie ma fajki uniwersalnej w której można palić z filtrem i bez filtra to przeboleję to, a następną fajką będzie bez filtrowa.

Co do tytoniu to dokładnie jak kolego Yopas piszesz, może nie będzie potrzeby nabijania aromatów w ogóle :) Może VA na tyle mi zasmakuje w naturalnej formie, że aromat zostanie na następny sprzęcik. Nie ukrywam jednak, że zależy mi na fajce która będzie generowała wysoki room note czyli gdzieś do pubu, kawiarni, przy kobiecie czy rodzince.

Wracając jednak do fajki, jakie jeszcze inne marki prócz Capitola będą w zasięgu mojego budżetu (do max 150zł) a zarazem ce****ą się wysoką jakością albo przynajmniej zadowalającą dla początkującego fajczarza? A może nie jest to aż tak ważne i wyboru nie ma co demonizować?

Mieszkam na śląsku, dokładnie w pięknym mieście Rybniku.

Pozdrawiam :)
Lucjan

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 12:42 pm 
Moderator
Moderator

Patrząc na liczbę posiadanych fajek z użytkowego punktu widzenia, jest ona wyznaczona częstotliwościa naszego palenia. Fajka po wypaleniu bowiem powinna "odpocząć" przynajmniej jeden dzień, a lepiej znacznie dłużej. I tak paląc cztery fajki dziennie trzeba mieć minimum cztery a lepiej osiem fajek, etc. Natomiast fajka palona co trzy tygodnie czy co miesiąc smakuje zdaniem wielu Osób lepiej, niż ta sama fajka palona w rotacji np. czterodniowej. I stąd wielu fajczarzy używa zestawu co najmniej 40-60, a niekiedy i dobrze ponad stu fajek.

Rozumiem chęć własnego porównania palenia z filtrami i bez nich. Myślę, że trzeba to "spraktykowć" samemu. Istnieją wszakże zdania, że fajka przeznaczona do palenia z wymiennymi wkładami filtrującymi, a więc mająca wyrobione w czopie ustnika gniazdo na takowy filtr będzie się co prawda paliła bez włożenia owego wkładu, ale mogą wystąpić pewne kłopoty ze zbyt silnym "ciągiem". Jeśli koniecznie chcemy palić z jakimś filtrem, można wziąść pod uwagę fajki wyposażone w metalowe "filtry" typu "skraplacz", na ogół łatwe do usunięcia.

Znakomicie rozumiem myślenie, że moja fajka to fabrycznie nowa fajka. Może jednak warto zapoznać się z licznymi opiniami także na tym Forum, wedle których dobre fajki z wrzośca to fajki wykonywane do ok. 50 lat temu. To oczywiście niesłychane uproszczenie, ale właśnie w latach '60 znaczna liczba producentów/marek została zmuszona względami natury stricte biznesowej do drastycznego niekiedy obniżenia jakości użytkowej swych produktów. Jakoś∂ć/smak palenia zależy w wielkiej mierze od przygotowania materiału/wrzośca do wykonania zeń fajki przez usunięcie z niego kwasu taninowego, jego produktow oraz najróżniejszych "soków" (ang. sap). To wymaga czasu. Niekiedy stosowano wyrafinowane metody z zastosowaniem kąpieli olejowych (ang. oil curing), wymyślony przez Dunhilla. Tak czy inaczej, proces przyspasabiania wrzośca do wykonania zeń fajki był żmudny i długotrwały, no i się okazało, że stanął on w sprzeczności z zasadą "Time is money". Do tego od pewnego monetu - tak, jak przy produkcji...desek podłogowych czy parkietów - nie tylko sztucznie przyspieszano proces wysychania wrzośca ale i jęto stosować najróżniejsze zabiegi z zastosowaniem chemii. Oczywiste, iż nie pozostało to bez wpływu na smak danej fajki; dokładniej - na smak palonego w danej fajce tytoniu.

I tak od pewnego czasu Osoby pragnące zapewnić sobie smaczne palenie interesują się w wielkiej mierze fajkami używanymi (tzw. estate). Oczywistością jest, iż dla "shumanizowania" w tym sanityzacji, "oczyszczenia", restauracji takiej używanej fajki potrzebna jest wiedza i nieco odpowiednich środków, poczynając od spirytusu. Niedawno nasz znakomity Przyjaciel - p. Maciej "Faja" Maciejewski wydał bardzo dobry poradnik awizowany szeroko na naszym Forum. No i istnieją bardzo liczne wątki omawiające te tematy.

Wiele Osób na początku odczuwało zrozumiałą niechęć do przejmowania fajki "po kimś obcym". Natrmiast poza względami jakościowymi (fajka stara to fajka lepsza) istotnym jest także czynnik natury ekonomicznej; na przykład na naszym rodzimym Allegro za kwoty już ca 30 złotych można zakupić bardzo przyzwoitą fajkę z tzw. średniej półki, która po odpowiednich zabiegach będzie nam przez długie lata przysparzała wiele radości.

Jak zawsze

Jacek A. R.

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 1:58 pm 
Moderator
Moderator

MrBullet napisal:
Cytuj:
Mieszkam na śląsku, dokładnie w pięknym mieście Rybniku.

Nie wiem jak tam z tą urodą śląskich miast :D , wiem za to, że masz tam na podorędziu Śląski Klub Fajki i kolegów skorych do pomocy.

Pozdrowienia z południowej Wielkopolski

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 2:27 pm 
Początkujący
Początkujący

Szanowny Panie Jacku,

znakomicie zdaję sobie sprawę iż jedna fajka to bardzo mała częstotliwość palenia. Nie jest to jednak dla mnie przeszkoda.

Nie ukrywam iż względy zdrowotne również są dla mnie dosyć ważne (nie pijam alkoholi praktycznie w ogóle, ograniczam się jeno do złocistego napoju który w te, jakże nieubłaganie gorące lato okazał się, zapewne nie tylko dla mnie, ekstazą spokoju i niesamowitym płynem chłodzącym), ograniczam wszelakie śmieciowe jedzenie (ostatnimi czasy praca biurowa i właśnie tego typu "smakołyki" odznaczyły się w postaci oponki opasającej moje biodra), również z fajką nie chciałbym przesadzać.

W planach więc jest użycie fajki raz, góra dwa razy dziennie. Do takich częstotliwości wystarczą mi mam nadzieję 4 fajki (kogo ja oszukuję, pewnie w rok uzbieram 10 bo wybór pięknych egzemplarzy jest większy niż można sobie wyobrazić) uzbieranie w jakimś tam czasie. Póki co ograniczę się do jednej fajki oraz palenia raz na 48h co by fajeczka odsapnęła.

Myślałem nad fajką używaną, taką z wybornym rocznikiem na cybuchu jednak najzupełniej nie znam się na markach, tym bardziej ciężko określić jest mi stan fajeczki. Idąc dalej, nie znam tajników renowacji fajki i nadania jej nowego tchnienia. Stąd wybór nowej fajki na początek jest dla mnie atrakcyjniejszy. Nie mniej nie omieszkam zainteresować się książką Pana Macieja Maciejewskiego i nawet jak nie druga to może trzecia fajka będzie z "duchem" w środku.

Szanowny Panie Macieju,

przeglądałem wątek spotkań fajczarzy ze Śląska. Do Katowic z mojego miasta jest 50km także nie wiele. Póki co jednak chciałbym z fajką się zaznajomić sam na sam. Tak już mam, że nie lubię być totalnie nieprzygotowany nawet w tematach które dopiero co poznaję bo wywołuje to u mnie skrępowanie. Przyjdzie czas kiedy z otwartą przyłbicą i radością w sercu przywitam śląskich fajczarzy i zapewne będzie to spotkanie ciekawe a co więcej owocne w doświadczenia.

Dziękuję za zainteresowanie tematem :)
Pozdrawiam
Lucjan

PostNapisane: Wt lip 27, 2010 5:12 pm 
Moderator
Moderator

Lucek :lol:

na początek (myślę, że to opinia większości internautów w tym szanownych użytkowników tegoż Forum) odpuszczamy "Pan-a", dzięki czemu usuwamy mur w kontaktach interpersonalnych. Po prostu łatwiej i przyjemniej zwracać się do siebie po imieniu lub nicku (mam nadzieję, że wybaczysz mi Lucka :lol: ).
Rozumiem chęć nabycia choćby minimalnego doświadczenia, przed spotkaniem z innymi fajczarzami. Jednak ...
Spotkanie z innym, bardziej doświadczonym fajczarzem pozwoli Ci uniknąć ew. błędów, złych nawyków (choć każdy pali tak jak lubi). Będzie niewątpliwie okazja poznać (dzięki kolegom) smak wielu tytoni, a to ułatwi drogę doboru fajkowego wsadu. Oczywiście nie nalegam, nie namawiam, po prostu proponuję łatwiejszą (i przyjemniejszą) ścieżkę postępowania.

Ukłony
M.M.

Pozdrowienia z południowej Wielkopolski

PostNapisane: Śr lip 28, 2010 3:59 pm 
Początkujący
Początkujący

Złożyłem dzisiaj zamówienie - klamka zapadła :)

Strasznie zaintrygowała mnie Fajka Peterson Dublin 999 i byłem w stanie ją zamówić jednak przemyślałem sprawę i zainwestowałem w dwie tańsze fajeczki, które mam nadzieję sprawdzą się u żółtodzioba nie gorzej.

• Fajka Capitol 510
  • Fajka Bróg 81
  • Tytoń fajk. Peterson Sweet Killarney 50g
  • Tytoń fajk. Mac Baren Virginia No.1 50g
  • Przybornik wielofunkcyjny
  • Wyciory Denicotea
  • Filtry Savinelli 9mm
  • Filtry Adventure 9mm

Czekam z niecierpliwością na paczkę :)

Pozdrawiam
Lucjan

[ Posty: 10 ]