Forum Polskiej Fajki

"Fajka Mniej Szkodzi"
* Zaloguj   * Zarejestruj
* FAQ    * Szukaj
Teraz jest So wrz 04, 2010 10:45 pm

[ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolekcje mniej okazałe: Fajki JSG
PostNapisane: So lut 23, 2008 1:02 am 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

W związku z rozwojem tematu, diametralnie zmieniły się jego cele i priorytety.
Odbiegł on od pierwotnej idei, więc podjąłem decyzję o kosmetycznej zmianie tematu i zindywidualizowaniu wątku.

Kod:
Witam.
Chciałbym zaproponować kolegom nie posiadającym tak wspaniałych kolekcji fajek jak MSee, Hobbit, Maciej Faja, Klaudiusz, Andnn oraz inni znamienici kolekcjonerzy, aby w tym wątku umieszczali swoje skromniejsze galerie fajek z opisami.
Pomysł ten nie ukrywam zrodził się z chęci pokazania swoich fajek- jednak uważam że jest ich zdecydowanie za mało i są zbyt... pospolite, by specjalnie dla nich zakładać nowy topik.
Zapraszam.

Ostatnio edytowano So lut 23, 2008 3:15 pm przez JSG, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Kolekcje mniej okazałe/wspólna galeria
PostNapisane: So lut 23, 2008 1:17 am 
Fajczarz
Fajczarz

no to dawaj...

Zawsze będę początkujący...

PostNapisane: So lut 23, 2008 1:55 am 
Moderator
Moderator

JSG, dziękuję za uznanie dla mojej kolekcji, jednak jak zauważyli niektórzy koledzy (zresztą bardzo celnie), jest ona nieco zbyt polska (poza kilkoma wyjątkami).
Ale od niedawna zostałem zinternetowany, co już zaowocowało zakupami (BC, Falcon). A są dalsze plany!

Piszesz o swojej kolekcji:
Cytuj:
jednak uważam że jest ich zdecydowanie za mało i są zbyt... pospolite

Myślę, że powinieneś głośno chwalić swoje fajki, choćby dlatego, że są właśnie TWOJE a nie pospolite. Acha, życzę oczywiście rozwoju kolekcji.

PS Bez względu na to, czy koledzy będą się chwalić tutaj, czy też będą zakładać osobne tematy, chętnie na nie rzucę okiem.

Pozdrowienia z południowej Wielkopolski

PostNapisane: So lut 23, 2008 8:53 am 
Fajczarz
Fajczarz

Macieju, i ta polskosc to byl wlasnie urok twojej kolekcji, po zglobalizowaniu bedziesz mial to co wszyscy - czy tak jest lepiej?
Moja kolekcja jest typowo angielska, jestem zauroczony tymi ksztaltami, firmami itp. mam tylko jedna polska (K 110) i kilka innych z calego swiata a kolekcja liczy jakies 100 glow - jest za duza aby ja pokazac w jakimkolwiek temacie...

pozdrawiam

Zawsze będę początkujący...

PostNapisane: So lut 23, 2008 10:13 am 
Moderator
Moderator

Popstrykaj fotki swojego angielskiego zbioru i załóż nowy temat : The Brachytron's Collection - tak chyba jakoś to się pisze, nie wiem bo nie znam niestety angielskiego.

Nie chcąc się podzielić widokiem swoich fajek, pozbawiasz nas uczty dla duszy (choć dla niektórych może się to okazać kaźnią :twisted: )

Pozdrowienia z południowej Wielkopolski

PostNapisane: So lut 23, 2008 12:07 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

Na co dzień kolekcja wygląda tak:
Obrazek
To po kolei:

1) Falkon z główką Algiers
Pisałem o jego wadach i zaletach i zastosowaniach, na forum to tu to tam, w teorii gdzieś w przestrzeni kosmicznej jest zamówiona przeze mnie u jednego z kolegów z forum główka z wkładem z pianki... Fajkę tą bardzo lubię i palę nieomal co dzień.
- Filtry systemu falcon- skutecznie zastępowane kawałkiem zwiniętego wyciora, nabijanie koniecznie z kamykami z pianki lub kryształkami absorbcyjnymi- po wyczyszczeniu otwór kanału dymowego okazał się być zbyt duży i zapycha się tytoniem przy nabijaniu.
Obrazek

2) Kulpiński nr.164
Prezent od Drugiej Zdecydowanie Lepszej i Niezaprzeczalnie Ładniejszej Połówki, kupiona w moje urodziny w trafice na dw. w Gdańsku- z Gdańskiem mam kilka fajkowych wspomnień, między innym zgubienie niesamowitej fajki wrzoścowej z wkładem z pianki... Ten Churchwarden to moja ulubiona fajka, palę ją ze sporym namaszczeniem- uważne nabijanie, przypalanie, odwdzięcza się długo sączącym się chłodnym, smacznym dymem. Niedawno na nowo opalona.
Jeśli chodzi w ogóle Churchwarden to teraz odkładam na patersona :D
- Skraplacz, lub bez zależnie od chwili i stopnia nawilżenia tytoniu.
ObrazekObrazek

3) Mr Bróg nr.14
Kupiony chyba w KDT, fajny jest, ale palę w nim bardzo rzadko. Od niej zaczęła się moja miłość do fajek długich. Mimo że to grusza, ma już kilka lat, bardzo niedbałego palenia i jest w świetnym stanie.
- Skraplacz.
Obrazek

4) REAL BRIAR
Zabrałem ją ojcu, dawno temu. Orginalny ustnik złamał się i zaginął. Używam ustnika od drugiej fajki tego producenta. Do niedawna fajka pubowa/wycieczkowa, zastąpił ją falcon.
- Skraplacz
Obrazek

5) REAL BRIAR
Ojciec mój występuje z nią na zdjęciach ślubnych z moją mamą.
Dziś pęknięty cybuch- ustnika używam do tej drugiej.
- j.w.
Obrazek
Obrazek Obrazek
1) pęknięcie bez ustnika 2) pęknięcie z ustnikiem

6) REAL BRIAR
Kolega dał mi ją bym dorobił ustnik, leży tak pół roku i udaje część mojej "kolekcji"- ustnik ten sam co wyżej. Jest to fajka jego dziadka.
- j.w.
Obrazek

7) EverGlow B-0317
Kupiona na allegro nowa, wielkie rozczarowanie- wykonanie słabe- fatalnie rozorany wiertłem komin, nie wygodna- ale po poprawkach pali się fajnie, smacznie. Czasem palę w niej silne- tak niepozytywnie tu oceniane aromaty ALBSO i chyba nie zaprzestane tego procederu.
- Bezfiltrowa ( i tak kondensatu na 35cm nie da się wciągnąć)
Obrazek

Fajki stoją na klocku dębowym, z klockiem tym, będącym narzędziem wspomagającym wszystkie moje pomysły manualne- od rzeźbienia po skrencanie szafek z ikea, mam również fajeczne plany, muszę jednak wcześniej trafić na jakiś nietypowy koniecznie ebonitowy ustnik- może na Kole lub allegro- najchętniej od Churchwarden i wtedy po kilkunastu latach współpracy jego funkcja ulegnie nagłej zmianie.

I to tyle.. w niedziele będę u mamy, może uda się odnaleźć moje grusze, to jeszcze 2-4fajki zamkną całą moją "kolekcję" przez bardzo małe k, i może uda mi się wreszcie zebrać w sobie i pochodzić po trafikach warszawskich w poszukiwaniu glinianki...

Jak będę miał wolniejszy dzień w studiu, podmienię zdjęcia- te są zrobione na blacie w kuchni ;)

[edit 04 III 2008] najnowsze zakupy:
8_) Bent Falcon international z główką z wkładem z pianki

Fajka wygodna, kupiona z dwoma główkami wrzoścowymi- bilard i apple, na allegro, mniej więcej w tym samym czasie dotarła całkiem nowa główka z piankowym wkładem w kształcie zbliżonym do dover.
Obrazek

Ostatnio edytowano Pn mar 03, 2008 5:16 pm przez JSG, łącznie edytowano 27 razy

PostNapisane: So lut 23, 2008 12:25 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

:) A ja wcale nie uważam Twojej kolekcji jako pospolitej. Każda fajka ma historię i opowiadasz o nich z pasją fajczarza godną. A fajka z którą Twój Tato na ślubie występował to przecież bezcenny skarb. Jednym słowem podoba mi się kolekcja i gratuluję.

Aaa no przeedytowac post muszę ;)
Podziękować za uznanie dla mojej małej fajek kolekcji chciałem tylko, więc niniejszym dziękuję. :D

Ostatnio edytowano So lut 23, 2008 1:17 pm przez Hobbit, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So lut 23, 2008 12:28 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

Hobbit napisał(a):
[...]A fajka z którą Twój Tato na ślubie występował to przecież bezcenny skarb[...]

W tym kontekście pęknięty cybuch też można by potraktować jako swojego rodzaju symbol.
Dziękuję za słowa otuchy :)

:D

Ostatnio edytowano So lut 23, 2008 6:53 pm przez JSG, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: So lut 23, 2008 12:57 pm 
Moderator
Moderator

- a pęknięty cybuch pewno będzie można zreperować, deklaruję chęć pomocy/wykonania tego zadania, i tak jesteśmy zresztą w kontakcie. Oczywiście wpierw muszę się zaznajomić z rodzajem tego uszkodzenia - może dokładniejsze zdjęcie i opis - czy tu czy na priv ? Ale się i tak pewno spotkamy w Warszawie po naszym tam dotarciu w drugiej połowie kwietnia.

Pozdrawiam miło znad południowej kawy i Petersona naładowanego delikatną Golden Mixture Fribourg & Treyer

Jacek A.R.

PostNapisane: So lut 23, 2008 1:50 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

jar napisał(a):
- a pęknięty cybuch pewno będzie można zreperować, deklaruję chęć pomocy/wykonania tego zadania, i tak jesteśmy zresztą w kontakcie. Oczywiście wpierw muszę się zaznajomić z rodzajem tego uszkodzenia - może dokładniejsze zdjęcie i opis - czy tu czy na priv ? Ale się i tak pewno spotkamy w Warszawie po naszym tam dotarciu w drugiej połowie kwietnia.

Jacek A.R.

Zdjęcia makro (bardzo słabe bo z Sony CSW80) załączyłem do galerii. Przypuszczam że umiejętnie zaaplikowany klej akrylowo cyjanowy sobie by z tym poradził bez najmniejszego problemu.
Cytuj:
Pozdrawiam miło znad południowej kawy i Petersona naładowanego delikatną Golden Mixture Fribourg & Treyer

Pozazdrościć, ja czekam na przesyłkę bo zapasy wyczerpane :(

PostNapisane: So lut 23, 2008 2:10 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

Nie ukrywam, że od pewnego czasu nurtują mnie Falcony, więc ta fajka spodobała mi się najbardziej i oczywiście historyczna oraz pamiątkowa fajka od taty. Dbaj o nią i niech służy przyszłym pokoleniom :-)

PostNapisane: So lut 23, 2008 2:22 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

MSee napisał(a):
Nie ukrywam, że od pewnego czasu nurtują mnie Falcony, więc ta fajka spodobała mi się najbardziej i oczywiście historyczna oraz pamiątkowa fajka od taty. Dbaj o nią i niech służy przyszłym pokoleniom :-)

Z tym "od" to bym tak nie przesadzał... stała nie używana i zakurzona to sobie wziąłem ;)

Co do falcona- pewnie czytałeś moje za i przeciw- więcej za

PostNapisane: So lut 23, 2008 2:25 pm 
Moderator
Moderator

w świetle obu załączonych zdjęć stoimy przed koniecznością wpierw odpowiedzi na pytanie: jakie mają być dalsze losy obiektu, w jakim stopniu ma on nadal spełniać funkcje użytkowe/utylitarne, i stąd w jakim stopniu można dopuścić ingerencję w substancję historyczną opracowywanego obiektu.

Są to typowe dylematy konserwatorskie.

Jeśli z racji wartości "pozautylitarnych" obiekt (tu: fajka po Ojcu JSG) ma pozostać nietknięta w swej substancji oryginalnej, to rzeczywiście przeprowadziłbym operację sklejenia i ew, doszpachlowania pod lupą odpowiednio zrobioną/dobraną szpachlą dla zniwelowania widocznej fugi/miejsca styku sklejonych brzegów pęknięcia. Uzyskany tak obiekt będzie miał wartości "ekspozycyjne", lecz obawiałbym się o jego funkcje użytkowe.

Jeśli natomiast planuje Pan palić tą fajkę, to widzę dwie drogi postępowania:

1. Rozfrezowanie wlotu do kanału dymnowego/wewnątrz trzonu (ang. stem) do takiej średnicy, aby można było tam wkleić tuleję z wrzoścca lub tworzywa identycznego z tworzywem z którego wykonany jest ustnik o ściance ca 1-1.5 mm dobranej tak, by kanał/gniazdo czy inaczej - zewnętrzna powierzchnia owej tulei pozostawała w odległości co najmniej ca 0.2-0.3 mm od najgłębszych zagłębień faktury widocznej na powierzchni. Ta jednorodna tuleja po jej prawidłowym wklejeniu/zamocowaniu na stałe umożliwi wkladanie i wyjmowanie ustnika, a pęknięcie na powierzchni, utwierdzonej/wzmocnionej od środka w niewidoczny z zewnątrz sposób wymienioną tuleją, może być zaklejone i zaszpachlowane i stąd niewidoczne. Niemniej sukces będzie w moim rozumieniu polegał na możności dobrania odpowiedniego kleju. Nie wspominam nawet o konieczności wykonania operacji frezowania z dokładnością do 2-3 setnych części milimetra.

2. Samemu dla siebie uczyniłbym tak: po sklejeniu ze sobą owego pęknięcia i to po uprzednim "przezbrojeniu" jego brzegów odpowiednio wyciętymi "mini gniazdami" dla tym lepszego utrzymania kleju (tak, jak dentysta opracowywuje wiertłami brzegi ubytku, by plomba/wypełnienie trzymało się mocno), spiłowałbym/ztoczyłbym fakturowaną powierzchnię trzonu na całej długości pęknięcia (którego zakończenie zabezpieczyłbym przed rozprzestrzenianiem się za pomocą wywiercenia na końcu pęknięcia otworku o średnicy ca 0.5-0.8 mm) i na własciwie i idealnie równo wypiłowane czy wytoczone obniżenie zamontowałbym srebrną tuleję, oczywiście licującą z poziomem zewnętrznej, fakturowanej powierzchni.

Oczywiste iż było by to jawne zaingerowanie w substancję historyczną, zmieniające oryginalny wygląd obiektu. Niemniej: takie postępowanie jest w moim doświadczeniu najoptymnalniejsze jeśli chodzi o przywrócenie fajce jej zdolności użytkowych, a na srebrnej tulei można nawet umieścić odpowiednią inskrypcję, co wpisze się w historię tego obiektu - tak jak najróżniejsze stemple które obserwujemy na starych zabytkach srebrnych, czy inskrypcje donacyjne, na takowych występujące.

Na zakończenie: zauważam rozszczepianie się już istniejącego pęknięcia na fotografii z włożonym ustnikiem, co dla mnie nie dziwota, bo tak rozprężająco/rozpychająco działa trzpien. Bardzo brałbym to pod uwagę przy podejmowaniu decyzji dotyczącej wyboru drogi dalszego postępowania, a na dziś - pewno nie trzymałbym owej wszak drogiej nam fajki z włożonym w nią ustnikiem.

Jak zawsze

Jacek A.R.

PostNapisane: So lut 23, 2008 3:11 pm 
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran

jar napisał(a):
[...]Jeśli z racji wartości "pozautylitarnych" obiekt (tu: fajka po Ojcu JSG) ma pozostać nietknięta w swej substancji oryginalnej, to rzeczywiście przeprowadziłbym operację sklejenia i ew, doszpachlowania pod lupą odpowiednio zrobioną/dobraną szpachlą dla zniwelowania widocznej fugi/miejsca styku sklejonych brzegów pęknięcia. Uzyskany tak obiekt będzie miał wartości "ekspozycyjne", lecz obawiałbym się o jego funkcje użytkowe.[...]

Absolutnie nie traktuje tej fajki jako jakiejkolwiek pamiątki. Jest to że się tak wyrażę najbardziej "zajeżdżona" fajka jaką posiadam, palona nie umiejętnie tak przez poprzedniego właściciela jak i przeze mnie ma komin w opłakanym stanie, była bardzo forsownie palona, bardzo kiepskimi tytoniami.

Dylematów typowo konserwatorskich w stosunku niej nie mam. Jeśli Pan Panie Jacku pomoże mi- wstawienie srebrnej/aluminiowej rurki bardzo mi się podoba, chętnie podjął bym wyzwanie.
Jeśli posiada pan również odpowiednie narzędzia może np udało by się z ebonitowej laski dorobić do niej ustnik- tak by ten który mam można było używać do fajki prezentowanej wyżej- wrzeźbienie ustnika to dla mnie "pestka" ale nie potrafię zrobić tak długiego nawiertu małej średnicy (chyba że robi się to nie wiertłem a np wytapia?). Myślę że po takiej własnoręcznej modyfikacji dopiero nabierze ona dla mnie sentymentalnej wartości.

Oczywiście nie trzymam jej z ustnikiem- w ogóle nie trzymam złożonych fajek, a ustnika od tej fajki używam z inną fajką.

Bardzo daleko odbiegliśmy od idei tego wątku. Chyba na miejscu będzie zmiana tematu i odsunięcie mojego pomysłu małych galerii fajczanych na "inny czas"

Tytuł: Re: Kolekcje mniej okazałe: Fajki JSG
PostNapisane: So lut 23, 2008 3:58 pm 
Moderator
Moderator

- oczywiście aluminium nie wchodzi w rachubę, użyjemy srebra, z nawiertem sobie jakoś poradzimy, zatem - do zobaczenia w drugiej połowie kwietnia w mojej lokacji warszawskiej :) mam jeszcze jakąś pałeczke z ebonitu, ale proszę sie zorientować, czy są obecnie do dostania - w Bydgoszczy nic takiego chyba nie znajdę, a więc prośba o rozeznanie na terenie Warszawy - kiedyś się takie sklepy bodaj Cezal nazywały; to były sklepy z pomocami szkolnymi. Albo - tworzywa sztuczne - adres mam niestety w Warszawie, przy sobie tylko dane firmy specjalizującej się w odczynnikach - ale może tam coś będą wiedzieli na temat miejsca do zakupu ebonitu - F-ma Alchem: tel (022) 632 99 67, (022) 632 99 54, ul Obozowa nr. 16, mailto: warszawa@alchem.com.pl.

Przepraszam wszystkich, bo się swoisty OT zrobił, ale może się te informacje pro publico bono jakoś przydadzą.

Pozdrawiam miło

Jacek A.R.

[ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona